Onze wereld wordt steeds dynamischer en complexer. Dit vraagt veel van het verandervermogen van mensen en organisaties. Hierbij spelen vier componenten een cruciale rol: inhoud, procedures, relaties en de cultuur van de organisatie. Met name voor de menselijke component is te weinig oog, en dat is precies waar het succes van de verandering in schuilt.
We vinden het vaak moeilijk om adequaat met gedrags- en culturele aspecten om te gaan of die bespreekbaar te maken. In deze tijd van beeldtaal zijn filmfragmenten een heel bruikbare manier om er met elkaar in gesprek te gaan. Filmfragmenten bieden namelijk een startpunt voor het bespreken van lastige situaties of gedrag, maar ze zijn ook heel goed bruikbaar voor de reflectie op eigen handelen en dat van collega’s.
– Op basis van ervaringen opgedaan met de Gateway-methode, het model om veranderprocessen in een vroegtijdig stadium in kaart te brengen.
– Inclusief toolkit met bruikbare filmfragmenten.
– Met Pieter Frijns als hoofdauteur en co-auteur Rozemarijn Dols, succesauteur van o.a. 60 werkvormen voor creatieve sessies, Professionele loopbaancoaching en De coach als regisseur.
Gelukkig veranderen, net als in de film…
/in Boeken /door adminWe vinden het vaak moeilijk om adequaat met gedrags- en culturele aspecten om te gaan of die bespreekbaar te maken. In deze tijd van beeldtaal zijn filmfragmenten een heel bruikbare manier om er met elkaar in gesprek te gaan. Filmfragmenten bieden namelijk een startpunt voor het bespreken van lastige situaties of gedrag, maar ze zijn ook heel goed bruikbaar voor de reflectie op eigen handelen en dat van collega’s.
– Op basis van ervaringen opgedaan met de Gateway-methode, het model om veranderprocessen in een vroegtijdig stadium in kaart te brengen.
– Inclusief toolkit met bruikbare filmfragmenten.
– Met Pieter Frijns als hoofdauteur en co-auteur Rozemarijn Dols, succesauteur van o.a. 60 werkvormen voor creatieve sessies, Professionele loopbaancoaching en De coach als regisseur.
Bevrijdingsspel, onderzoeken en loslaten van belemmerende overtuigingen
/in Boeken /door adminHet zijn vaak belemmerende overtuigingen als ‘Ik moet alles onder controle houden’, ‘Ik ben niet goed genoeg zoals ik ben’ of ‘Ik wil niet afhankelijk zijn’. Ze houden iemand gevangen en staan in de weg om de stappen te zetten die nodig te zijn en houden groeimogelijkheden tegen.
Het boek biedt een theoretische achtergrond over het onderzoeken en loslaten van belemmerende overtuigingen en geeft aanwijzingen hoe de coach de diverse spelvormen kunt gebruiken.
Op een gerichte en diepgaande wijze worden belemmerende overtuigingen onderzocht en losgelaten door het ‘bevrijdingsspel’. Dit kaartspel zet de coachee aan het denken en helpt om zelfcensuur te laten vallen. Het laat zien hoe belemmerende overtuigingen herkend en getoetst kunnen worden en hoe deze positief omgebogen kunnen worden.
Angstcultuur – krijg grip op angst in organisaties
/in Boeken /door adminHoe ontstaat een angstcultuur? Waar zijn mensen bang voor? En waarom nemen bange mensen niet domweg ontslag? Wat kun je doen om zo’n cultuur te voorkomen? En hoe grijp je in als er eenmaal een angstcultuur is ontstaan? Lees meer
Topman in de touwen – NRC 22 juli 2017
/in Artikelen /door adminTopman in de touwen
Werkdruk
Praten over zwaktes is taboe in de top van multinationals, psychologische begeleiding is zeldzaam. Maar soms wordt topbestuurders de druk te groot.
Door onze redacteuren Teri van der Heijden en Joris Kooiman
Amsterdam.
Macht, prestige, rijkdom. Die begrippen associeert de buitenwacht met bestuurders van grote bedrijven. Zijzélf noemen ook andere kenmerken van hun baan. Eenzaamheid bijvoorbeeld, en excessieve druk, vooral in tijden van crisis. Falen is geen optie, laat staan afhaken. Maar wat als het allemaal teveel wordt?
Deze week kondigde topman Ton Büchner van verfbedrijf AkzoNobel aan terug te treden. Het zou „zijn gezondheid in gevaar brengen als hij zich nog langer zou blootstellen aan de druk die zijn baan met zich meebrengt”, zei president-commissaris Antony Burgmans in een toelichting. Wat er precies met Büchner aan de hand is, heeft AkzoNobel niet bekendgemaakt. Of zijn gezondheidsproblemen fysiek of mentaal zijn evenmin. Het bedrijf wilde niet aan dit artikel meewerken. Lees meer
Houston recensie TvOO
/in Artikelen, Boeken /door adminHouston recensie TvOO
Leiderschapslessen met popcorn Het Financieele Dagblad
/in Artikelen /door adminLeiderschapslessen met popcorn Het Financieele Dagblad
Interview Rozemarijn Dols over haar nieuwe boek Houston we’ve got a problem
/in Boeken /door adminInterview Management Boek
Houston we’ve got a problem – Rozemarijn Dols
/in Boeken /door Annemarijn SpaansTopbestuurder Frans Swarttouw gaf in zijn laatste interview het volgende antwoord op de vraag of hij wel met macht kon omgaan: ‘Wat mij in het leven verbaasd heeft, is wat er met mensen gebeurt als zij aan de macht komen. Bij sommige mensen lijkt het wel of er een schakelaar om gaat. Ze luisteren niet meer, ze consulteren niet meer, ze worden verrukt van de machten van zichzelf. Er zijn er bij, die naar mijn mening, absoluut gek worden. Die alleen nog maar over zichzelf denken en praten. Nou is die verleiding groot. De grote kunst is om daar niet in te trappen. Ik verbeeld me dat ik me daar redelijk verre van heb gehouden.’ Lees meer
Leiderschap in beeld: vrouwelijke Leiders
/in Artikelen /door Annemarijn SpaansDe coach als regisseur – Rozemarijn Dols
/in Boeken /door admin